Ohjeet

-kysytyimmät kysymykset-

 

Mikä on ratsastajien painorajoitus?

Tallillamme ratsastajan kokonaispainorajoitus (varusteiden kanssa) on 100 kg.

Mikä on minimi ja maksimi henkilömäärä maastoretkille?

Ratsastusta saa varattua yksityistunteinakin. Maastoretkille minimi on 6 henkilöä ja maksimimäärä riippuu ryhmän ratsastuskokemuksesta. Jopa 12 henkilöä voi päästä ratsaille, jos ryhmä koostuu kokeneista ratsastajista. Optimaaliryhmäkoko kenttätunneilla ja maastoilla on 6-8.

Kuinka paljon kokemusta täytyy olla osallistuakseen maastoille?

Maastoratsastukselle osallistuvan on hallittava hevonen ehdottomasti kaikissa askellajeissa (käynti, ravi, laukka - tölttiin toki opastamme). Aloittelijoiden ryhmille on tilattavissa kuitenkin erikseen talutus- tai käyntimaastoja (kenttä-pikkumaasto, maastotunti tai yksityistunti maastossa).

Mitä islanninhevostunneilla tehdään?

Paljon samoja asioita kuin tavallisillakin ratsastustunneilla. Meillä ratsastetaan vaihtelevasti koulua, puomeja, käydään maastoissa, ratsastetaan ovaaliradalla ja kentällä. Tunneilla keskitytään kaikkiin islanninhevosen askellajeihin sekä perusratsastukseen eli istuntaan ja apuihin. Joskus on myös maastakäsittelytunteja tai osa tunnista on omistettu sille.

En ole koskaan ratsastanut, mutta haluaisin aloittaa, kuinka toimin?

Ensimmäisiksi kokeilukerroiksi tai jos edellisestä ratsastuskerrasta on useamman vuoden tauko, suosittelemme aloittamaan ratsastustunnilla kentällä. Varaa yksityistunti tai osallistu alkeisryhmän tunnille.

Kuinka pitkä on maastojen ratsastusaika?

Jokainen ratsastuskerta tallilla sisältää hevosen ohjattua käsittelyä ratsastuksen ohella ellei toisin ole sovittu. Ratsastustunneissa tämä aika lasketaan tunnin päälle. Maasto 1 on kokonaiskestoltaan noin parin tunnin mittainen (ratsastusaika n.1 h), maasto 2 on kokonaiskestoltaan noin kolmen tunnin mittainen (ratsastusaika n.2 h) jne.

Kuinka nopeasti pääsee ratsastustunnille tai maastoretkelle?

Ratsastusajan voit varata Hopoti.com ajanvarausjärjestelmässä. Yksittäisiä maastoilu- ja kenttätuntipaikkoja voi vapautua nopeallakin varoitusajalla ja peruutuspaikkoja löytyy satunnaisesti, ryhmälle kannattaa pyytää erillinen tarjouspyyntö hyvissä ajoin ennen tilaisuutta. Vähintään kuukautta tai kahta aiemmin.

Pääseekö lapset maastoretkille?

Maastoilun alaikäraja on 12 vuotta. Omalle ryhmälle varattu maasto sallii poikkeukset ja ikäraja on viitteellinen.

Koska pitää olla paikalla, kun on ilmoittautunut maastoon/tunnille?

Saavuthan tallille sovittuna aikana ja varaa reilusti aikaa. Viikonloppuisin kokoontuminen maastoiluun alkaa lähes poikkeuksetta klo 11.00 jolloin riittää, että olet tallilla viimeistään silloin. Kenttätunnille saapuessasi toivomme sinun olevan paikalla puolta tuntia ennen tunnin alkua tai niin aikaisin, että ehdit huolehtia hevosesi kuntoon ennen tunnin alkua.

Miten perun ratsastuksen?

Ratsastus on peruttava aina hopotissa tai ryhmävarauksissa ryhmän yhteyshenkilölle. Sairastapauksissa hyväksymme tuntiperuutuksen samana päivänä klo 13 mennessä. Peruuttamattomasta tunnista veloitamme koko tuntihinnan. Peruuttamattomat, ja viikkoratsastustuntien kohdalla klo 13.00 jälkeen muista syistä perutut tunnit, katsotaan käytetyiksi syystä riippumatta.

Miten maksan ratsastuksen?

Maksu maksetaan varatessa hopotissa. Smartum, e-passi, tyhy, eazyreak, epassi käyvät maksuvälineinä myös, maksa etukäteen liikuntaeduilla ja lähetä kuittikopio tallille. Tai maksa etukäteen tallin tilille (kuitti mukaan) FI46 5293 0920 0920 25.
Maksutavat

Saako tallilta lainaksi varusteet?

Tallilta voit lainata ratsastuskypärän, tarvittaessa myös muutamia ratsastukseen sopivia saappaita, käsineitä ja kypärämyssyjä löytyy sekä muutama turvaliivi. Omat kannalliset kengät tai saappaat soveltuvat myös ratsastusjalkineiksi. Suosittelemme käytettäväksi housuja, jotka eivät luista satulassa. Talvella toppapuku on suositeltava. Sadetakkeja löytyy tallilta myös. Ensimmäinen oma ratsastusvarustehankinta on hyvin istuva kypärä.

Voiko sairauteni/liikuntarajoitukseni haitata ratsastusta?

Kerrothan mahdollisista ratsastukseen mahdollisesti vaikuttavista sairauksista jo varatessasi maastoa tai ratsastustuntia, jotta ohjaaja osaa ottaa tämän huomioon reitti-/tunti-/hevosvalinnoissa. Jokainen liikuntarajoitteinen harrastaa tallillamme putoamisriskin tiedostaen. Meillä on myös hevosavusteista toimintaa liikuntarajoitteisille. Lue lisää täältä: Hevosavusteinen toiminta

Mitä riskejä hevosharrastuksessa on?

Hevosen selästä putoaminen, varpaan jääminen hevosen kavion alle, hevosen töytäisemiseksi tuleminen tai pureminen tai potkaisu, ulkona harrastettaessa kesäaikaan auringonvalossa palaminen, paarmojen/hyttysten jne puremat, talvella paleltumat. Meillä toimivat ohjaajat ja hevoset ovat ammattilaisia, joten voit luottaa siihen, että turvallisuus on otettu huomioon kaikessa hevostoiminnassa. Noudatathan tallissa hyviä tallitapoja ja tallin sääntöjä, ohjeet näet satulahuoneen ilmoitustaululta.

Onko tallilla vakuutus?

Tuulensillan talli on SRL:n hyväksymä. Satunnaiset ratsastajat ja maastoilijat ovat tapaturmavakuutettuja. Kaikilla hevosillamme on vastuuvakuutus. Säännöllisesti tunneilla käyvillä (yli 3 kertaa kuukaudessa) täytyy olla Green Card tai ratsastajainliiton jäsenyys. Lue lisää kohdasta SRL.

Voinko saada toivomani hevosen tunnille?

Hevostoiveita voi esittää tunnin ohjaajalle oman tunnin päätteeksi. Otamme toiveita huomioon mahdollisuuksien mukaan, mutta noudatamme ensisijaisesti tallilla hevosten liikutussuunnitelmaa. Ohjaaja ottaa huomioon hevosvalinnoissaan myös tietyt ratsukon yhteistyömahdollisuudet. Pyydämme välttämään hevostoiveita koskevia yhteydenottoja puhelimitse/tekstiviestitse. 

Ratsastetaanko joka säällä?

Kyllä, varustaudu kelin mukaisella tavalla. Talvi on parasta ratsastusaikaa. Talli pidättää oikeuden retki-/tuntimuutoksiin. Säävaraus huonon sään varalta (myrsky, ukonilma) ja talvella pakkasrajan –17 °C tallin mittarista luettuna. Mikäli maasto tai tunti perutaan sään takia, siitä ilmoitetaan sinulle tallilta. Valitettavasti emme ehdi aina vastata kaikkiin yksittäisiin puhelinkyselyihin säästä.

Ratsastetaanko juhla-/pyhäpäivinä?
Pyhäpäivinä ei pääsääntöisesti järjestetä tunteja. Tiedotamme niistä vakituisia kävijöitä tallilla vähintään edellisellä viikolla. Seuraa myös nettisivujen tiedotteita. Maastoratsastuksia voi tilata myös pyhäpäiville poislukien jouluaatto, -päivä ja juhannusaatto ja -päivä.

Onko tallilla turvallisuusasiakirja?

Tuulensillan tallin turvallisuusasiakirjaan voit tutustua tallilla. Turvallisuusasiakirja tulee olla kaikilla ratsastuspalveluita järjestävillä talleilla ratsastuspalveluiden turvallisuuden edistämiseksi. Kuluttajaviraston ohjeen turvallisuusasiakirjan sisällöstä löydät nettisivuilta http://www.kuluttajavirasto.fi/. Turvallisuusasiakirja on selailtavissa omassa kansiossaan tallituvassa.

Saako hevosille tuoda makupaloja?

Hevosten ruokkiminen ja makupalojen antaminen on ehdottomasti kielletty. Jos tuot tallille makupaloja esim. kuivattua leipää, voit jättää sen talliin, mutta vain tallin väki saa annostella hevosille rehut ja ruoat ruokinta-aikojen puitteissa.

Voinko tuoda koirani mukana tallille?

Tallilla on koiria, joten omien koirien tuonti tallialueelle ilman lupaa on kielletty. Koira omassa autossa voi saada talon omat koirat hyppimään autoa vasten. Jos tuot koiran mukana ja vaikka jättäisit sen autoonkin, kannattaa siitä kertoa tallin väelle.

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon tullessani ratsastamaan?

Hevosten kanssa toimitaan tallilla rauhallisesti. Vältä lepattavia vaatteita (takit, kaulahuivit) ja riisu korut sekä pitkät hiukset suositellaan turvallisuussyistä aina pitämään kiinni. Kytke myös mielellään matkapuhelin äänettömälle ratsastuksen ajaksi.

Nouse ratsaille vasta, kun olet saanut ohjaajalta luvan. Huomioi, että kaikki islanninhevoset eivät välttämättä ole tottuneet satulavyön kiristämiseen tai jalustinhihnojen lyhentämiseen selästä käsin.

Talli on hevosten koti ja siellä toimitaan rauhallisesti - ei juosta eikä huudeta ja vältetään turhaa tallissa oleskelua.

Tupakointi on sallittu vain kodan vieressä olevalla grilli-/tupakkapaikalla.

Mikäli olet varannut ratsastuksen useammalle hengelle, pidäthän huolen, että myös he ovat tietoisia näistä ohjeista!

Tallilla on vapaana juoksevia koiria piha-alueella ja ovat kovaäänisiäkin joskus. Jos pelkäät koiria, ilmoita tulostasi.

Lisää tietoa turvallisesta ratsastusharrastuksesta ja toimimisesta hevosten kanssa saat seuraavista SRL:n oppaista:
Opas ratsastavien lasten vanhemmille
Ratsastusharrastuksen yleisesite
Ratsastuksen terveysprofiili

Tervetuloa!

Tallin turvallisuusasiakirjan löydät tallitoimiston hyllyltä